Nieuws

Lees hier het actuele nieuws van Treeport.

 

 

Een artikel vanuit LTO Nederland over de Japanse kever met extra informatie welke actie te nemen bij een vondst in Nederland..

Een kever met een glanzend metaalgroen lijfje. Met koperkleurige vleugels en kleine plukjes wit haar naast de randen van de dekschilden. Het zou zomaar de Japanse kever (Popillia japonica) kunnen zijn, misschien wel één van de mooiste insecten op aarde. Maar laat je niet in de luren leggen door deze kleurrijke beauty. Want schijn bedriegt; dit kleine insect kan grote schade aanrichten aan een groot aantal plantensoorten....

Klik op onderstaande afbeelding voor het hele artikel.

Webinarreeks geïntegreerde gewasbescherming

Het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ organiseert in februari en maart drie webinars over geïntegreerde gewasbescherming. Hoe kunt u in de toekomst ziekten, plagen en onkruiden blijven beheersen?

Gewasbescherming
In de gewasbescherming komt de schijnwerper steeds meer te staan op het minder afhankelijk zijn van chemische middelen en de omslag naar weerbare teeltsystemen. „Gewasbescherming zal zich steeds meer baseren op weerbaarheid: teeltsystemen en gewassen die tegen een stootje kunnen”, aldus Bart Jan Wulfse, programmaleider van het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ dat vorig jaar is gestart met de sectoren en met steun van het Ministerie van LNV.

Innovatiekringen
De innovatiekringen in onze sector zijn een onderdeel van dat programma. Leden van Treeport zetten zich gezamenlijk ook in voor twee van deze projecten, namelijk Lokaal geteelde vezels als vervangers in potgrond, en Druppel- vs. Haspelberegening in de teelt van Fagus sylvatica.

Haalbare en betaalbare praktijkoplossingen
Binnen het praktijkprogramma worden haalbare en betaalbare praktijkoplossingen ontwikkeld voor vraagstukken uit de praktijk. „Met de webinarreeks willen we kwekers ondersteunen bij de ‘hoe-vraag’ en kennis delen tussen de sectoren”, aldus Bart Jan Wulfse.

Webinars
Ieder webinar bestaat uit 3 korte inleidingen van elk 15 minuten. Daarnaast is er ruimte om individuele vragen te stellen. Deelname is gratis. Klik hier om u aan te melden. Kort voor aanvang ontvangt u een mail met een link om in te loggen. Bent u niet in de gelegenheid om het webinar te volgen? Meld u dan toch aan, want na afloop ontvangt u een terugkijk-link.

 

Webinar #1: Integrale aanpak gewasbescherming in de praktijk
Dit webinar vindt woensdag 8 februari plaats van 19.30 tot 20.30 uur, met deze experts:

Ron Mulders (LTO-portefeuillehouder Gezonde Planten) gaat in op het belang en de urgentie om het gebruik van chemische middelen te reduceren;
Marleen Riemens (teamleider gewasgezondheid Wageningen UR) geeft uitleg over de integrale aanpak van gewasbescherming en de samenhang van de factoren zoals gewasdiversiteit, raskeuze, bodembeheer, gerichte bestrijding en monitoring;
Stefan Muijtjens (onafhankelijk teeltadviseur) geeft een toelichting op zijn praktijkervaring in de landbouw en de resultaten van deze aanpak.
 

Webinar #2: Geïntegreerde onkruidbeheersing
Dit webinar vindt woensdag 1 maart plaats van 19.30 tot 20.30 uur, met deze experts:

Dirk Jan Beuling (akkerbouwer en lid expertteam Geïntegreerde onkruidbeheersing) neemt u mee in het belang van geïntegreerde onkruidbeheersing in de praktijk;
Timo Sprangers (onderzoeker gewasbescherming Wageningen UR) geeft uitleg over een geïntegreerde aanpak en de samenhang van bouwstenen om onkruiden te beheersen;
Luuk Heling (teeltadviseur HLB) geeft een toelichting over de haalbaarheid en betaalbaarheid van geïntegreerde onkruidbeheersing op basis van praktijkproeven in de akkerbouw.
 

Webinar #3: Rol van biocontrol en biostimulanten binnen weerbare teeltsystemen
Dit webinar vindt woensdag 22 maart plaats van 19.30 tot 20.30 uur, met deze experts:

Rik Peters (onderzoeker bodemgebonden ziekten Wageningen UR) deelt zijn visie over de plaats van biostimulanten en biocontrol in een geïntegreerde gewasbeschermingsaanpak.
Jolanda Wijsmuller (specialist bio-middelen Bayer en lid expertteam Biostimulanten & Biocontrol) geeft duidelijkheid over de inhoud van de actuele regelgeving over de inzet van biostimulanten en biocontrol in Nederland.
Helma Verberkt (directeur belangenvereniging Artemis) deelt haar praktijkervaringen over de mogelijkheden en haalbaarheid rond de inzet van biostimulanten en biocontrol in de glastuinbouw en vollegrondsteelt.

De Kwekerijenloop is een hardloop- en wandeltocht ineen, waar zij de route delen die hen voert langs plaatsen en locaties die normaal gesproken voor hen gesloten blijven. Denk daarbij aan loodsen van boomkwekers, containervelden, kassen en percelen waar hun planten gekweekt worden, en dit jaar ook het Business Centre Treeport.Dat centrum gaat het kloppend hart vormen voor de boomteelt van de toekomst.

Op zondag 29 januari 2023 opent zij van 9.00 uur tot 11.00 uur haar deuren voor de start van de deelnemers.
De routebeschrijving naar de startlocatie is te vinden via deze link.


De organisatie, gevormd door Van Goghloop Zundert, West-Brabantse Triathlonvereniging en Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert e.o., zal hen daar hartelijk ontvangen en op weg sturen over de uitgepijlde routes van 5,5 of 12 km. De routes allebei doen is uiteraard ook mogelijk. Meer informatie is te krijgen via www.vangoghloopzundert.nl of www.wbtv.nl.

Inschrijven kan via deze link. Ter plaatse inschrijven is ook mogelijk.

                
Foto's 2019 Bronnen: Charles van Campenhout en Zundert Breed
Afgelopen jaren heeft ook Treeport zich ingespannen om van de Pilot Vitaal Buitengebied een succes te maken. Het is niet altijd een eenvoudig traject geweest, maar afgelopen zomer heeft het geleid tot de werkwijze Zundert Floreert. Daarin werken de drie overheden (provincie/waterschap/gemeente) samen om goede initatieven te begeleiden naar succes als regelgeving dat in eerste aanleg moeilijk maakt.

Die inspanning is niet onopgemerkt gebleven. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken geeft een prijs uit (in de vorm van de Aandeslag-Trofee) voor alle plannen van overheden en samenwerkingsverbanden met een duidelijk probleemoplossend karakter. Na de nominatie waren we uitgenodigd om op dinsdag 10 januari aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking. Daar viel ons de eer te beurt om als prijswinnaar de trofee in ontvangst te mogen nemen! Minister De Jonge was daarbij aanwezig en deed de overhandiging.

Bij het fotomoment werd door ons aan hem het boek 'Hoe houden we het leefbaar?' overhandigd. In dat boek staan ook een aantal Treeportleden vermeld, met de inspanning die zij dagelijks plegen om onze Treeportregio een goede boomteeltregio te behouden. In het boek zat ook een brief aan de minister met daarin de uitnodiging om zelf een bezoek te brengen aan onze regio. Wordt wellicht vervolgd.

Op de voorgrond: Marien Provoost en Janneke van Bladel met de Aandeslag-Trofee 2022.
Van links naar rechts: Floor Naus, David Bömer, René Rijken, René Renne, Susan van Ostaayen, minister Hugo de Jonge.
Nogmaals een nieuw lid bij Treeport:
Coniplant B.V. uit Ysselsteyn, welkom bij onze club!

We stellen hen graag aan u voor.
 

A++ kwaliteit sortiment
Onze kwaliteit begint de bij de bodem. Wij geven onze planten extra veel ruimte, zodat ze optimaal gebruik maken van licht en lucht. Hierdoor hebben onze planten sterke wortels en kunnen ze tegen een stootje. Ons assortiment is uniek en toegankelijk tegelijk, want we leveren zowel gangbare als zwaardere maten planten. Hierdoor kunnen we alle markten bedienen met onze producten.

Klanten en medewerkers centraal
Bij Coniplant staat langdurige relaties met klanten én medewerkers centraal. We vormen een team dat samenwerkt om kwaliteitsproducten te creëren. Onze innovatieve manier van samenwerken en kweken is de basis voor topkwaliteit en een divers assortiment. Door oprecht naar de wensen van onze klanten en medewerkers te luisteren, zijn we in staat om aan hun verwachtingen te voldoen. We zien communicatie als essentieel om een goede relatie te creëren.

Gezonde en natuurlijke planten
Om de weerstand en de natuurlijke groei van onze planten te behouden, vermijden wij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en overmatige bemesting. In plaats daarvan focussen wij ons op hun duurzame groei en natuurlijke voeding. Dit is om te voorkomen dat de planten kunstmatig worden overvoerd om snel in hoogte of kleur te groeien. Door deze aanpak te volgen, kunnen onze haagplanten gezond en sterk blijven.

Opnieuw heeft een nieuw zich bij ons aangemeld:

Holland Hedgeplants B.V. uit Rijsbergen , welkom bij onze club!

We stellen hen graag aan u voor.
 

Holland Hedgeplants is een handelsbedrijf met eigen kwekerij dat gespecialiseerd is in het leveren van haagplanten, kluitplanten pot gekweekt en blote wortel, zowel bladverliezend als bladhoudend.

Doordat we met een aantal betrouwbare kwekerijen uit de diverse regio’s samenwerken kunnen we altijd een zeer breed sortiment aanbieden.

Kwaliteit, service en snelle levering zijn de kern woorden van ons bedrijf.

Wij hebben een kleine platte organisatie zodat we altijd de juiste kwaliteit kunnen leveren voor de beste prijs.
Een nieuw lid heeft zich aangemeld:

Klep-Agro B.V. uit Etten-Leur, van harte welkom bij onze club!

We stellen ze graag aan u voor.
 

Handelsonderneming C.J. Klep B.V.
Toeleverancier van land- en tuinbouwproducten en diensten

We zijn werkzaam in de sectoren: Agro, Safety, Techniek en Bedrijfskleding en kunnen u zodoende een breed assortiment producten in de land- en tuinbouw en aanverwanten aanbieden. Dagelijks beleveren we onze klanten en particulieren met onze eigen leveringsservice.

Kennis is essentieel voor innovatie. Om een antwoord te kunnen blijven geven op ontwikkelingen in de markt, werken we dagelijks aan onze proeven in onze Klimaatcel en onze demo- en praktijkvelden. Door de proefresultaten te vertalen naar de praktijk kunnen we onze klanten blijven voorzien in informatiebehoefte naar alternatieven en mogelijkheden voor hun bedrijfsvoering.

Ons team staat dagelijks voor u klaar.
In 2022 zijn in vier teeltregio’s innovatiekringen gestart: groepjes kwekers die met begeleiding van adviseurs werken aan oplossingen voor praktische vraagstukken. Een tussenstand van zaken.

De innovatiekringen zijn afgelopen jaar opgezet vanuit de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, met ondersteuning van LTO, regionale vakorganisaties en het Ministerie van LNV. 
Groepjes kwekers zijn in deze vier teeltregio’s begonnen: Boskoop (samen met Greenport Boskoop), Zundert (samen met Treeport Zundert), Horst a/d Maas (samen met Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas) en Opheusden (samen met Tree Centre Opheusden).

De innovatiekringen lopen tot en met 2024 en zijn onderdeel van het landelijke LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’. Hiermee helpt LTO ondernemers in alle sectoren op weg richting gezondere teelten. In 2030 is het namelijk de bedoeling dat elk teeltsysteem weerbaar en nagenoeg emissieloos is. Kortom: het gebruik van chemische gewasbescherming moet verder omlaag om te kunnen voldoen aan EU-regels.
Het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn voor ondernemers: dat is de inzet van LTO.

Lees hier een tussenstand van de innovatiekringen in onze sector, wat er zoal gebeurt rond weerbaar telen in andere sectoren, en welke overkoepelende onderwerpen worden aangepakt.


Tekst: Arno Engels
LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen
De CEMP Coöperatie blijft zich inzetten voor voldoende gewasbeschermingsmiddelen voor de sector bomen, vaste planten en zomerbloemen. Wat is afgelopen jaar bereikt, kijkend naar de grote knelpunten onkruid en taxuskever? Waarop zet de CEMP komend jaar in? Een interview met Peter van ’t Westeinde, Coördinator Effectief Middelen Pakket.

- Onkruidbestrijding is nog steeds een groot knelpunt. Wat heeft de CEMP bereikt met afbrandmiddelen?

„Quickdown/Mizuki is al wel toegelaten in de vaste planten, maar nog niet boomkwekerij-breed. In diverse teelten zit men wel op dat middel te wachten. Het komt er in 2023, dat houdt ook de toelatingshouder vol, maar dossiertechnisch duurt het lang. Basamid heeft in Duitsland al een vernieuwde toelating op zaaibedden, maar helaas nog steeds niet in Nederland. Devrinol kun je wel in de winter spuiten, dat werkt vier maanden en dan ga je schoon het voorjaar in voordat het zaad opkomt.”


- Brussel heeft de toelating van glyfosaat met 1 jaar verlengd tot december 2023. En daarna?

„Daarna hoop ik dat glyfosaat weer met 5 jaar wordt toegelaten, net zoals afgelopen termijn. De 1 jaar verlenging komt doordat de EU-beoordeling van de actieve stof nog niet is afgerond. Het dossier van glyfosaat ziet er goed uit; zwart-wit gezien is het toelaatbaar. Maar als de toelating weer een politieke discussie wordt? De 1 jaar verlenging is een besluit van de Europese Commissie zelf; Frankrijk en Duitsland onthielden zich van stemming.”

Lees het interview verder via deze link (download PDF).

Tekst: Arno Engels
(LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen)
Bij de jaarwisseling kunnen we weer een nieuw lid aan onze coöperatie toevoegen:

Liwardi Quality Hedging BV uit Nispen, van harte welkom bij de club!

We maken graag nader kennis met ze:
 

Wij zijn een jong, modern en eigentijds bedrijf. Onze teelten staan op ongeveer 45 hectare boomkwekerij. Met een goed gemotiveerd team en optimaal werkend machinepark staan wij voor een goede kwaliteit om onze klanten tevreden te stellen.

Het grootste deel van onze planten gaat weg via de export naar Engeland, Ierland, Duitsland, Belgie en Denemarken. 

Al onze planten zij uitermate geschikt voor:
  • Uitgangsmateriaal voor grote maten
  • Oppot voor zomerhandel
  • De kritische tuinaanlegger
Om U te overtuigen van de kwaliteit van ons product nodigen wij U graag uit voor een bezoek
aan onze kwekerij.
De Bomenfietsroute, een fietsroute langs verschillende boomkwekerijen in gemeente Zundert, is gelanceerd door Ralph Bogers, wethouder toerisme en recreatie. Deze gratis fietsroute, die start bij de bomenbakken in de Molenstraat in Zundert, is een samenwerking van Treeport, VVV Zundert en gemeente Zundert. Op elk van de boombakken is een QR-code te vinden die je, als je ‘m scant met je mobiele telefoon, verwijst naar de website www.visitzundert.com waar informatie staat over de boom. Wethouder Bogers heeft de laatste QR-code geplakt tijdens de lancering. 

De groene sector onder aandacht bij de recreant
De fietsroute voert je onder meer langs de mooie boomteeltbedrijven die onze gemeente rijk is. Samen met de informatie via de QR-codes en de website visitzundert.com brengt de route op een mooie manier de groene sector onder de aandacht van toeristen en andere voorbijgangers. De fietsroutefolder wordt zondagmiddag uitgedeeld aan de bezoekers van Winterwonderland en is vanaf dan gratis af te halen bij VVV Zundert.

Daarnaast kunnen voorbijgangers vanaf nu een wandelingetje maken langs alle boombakken, elk met zijn eigen verhaal via de QR-code. Een begeleide rondwandeling langs alle boombakken zit ook nog in het vat. Daar wordt nog aan gewerkt door een aantal liefhebbers. Deze gegidste rondwandeling zal op een later moment aangekondigd worden. 

Lees meer over deze route op: www.bomeninzundert.nl


V.l.n.r. David Bömer (Treeport), Eva Geene (VVV Zundert), Ralph Bogers (wethouder gemeente Zundert), Ad de Klerk (Dorpsgids)

Foto is gemaakt door Stephanie Bastiaansen
Adres VVV Zundert: Markt 26-27, 4881 CN, Zundert
Voor het verder professionaliseren van de knaagdierbeheersing gaat per 1 januari 2023 het IPM-systeem in werking: het Integraal Plaagdier Managementsysteem. Door een noodzakelijke wijziging op het laatste moment is er onrust ontstaan. Het Ctgb betreurt dit en geeft in onderstaande nieuwsbericht een extra toelichting.

Deze toelichting is ook te vinden op de site van Ctgb:

Met grote inzet van onder andere brancheorganisaties, opleiders, exameninstituten, certificeerders en de overheid is er gewerkt aan het verder professionaliseren van de knaagdierbeheersing. Al deze partijen hebben zich er voor ingespannen om daartoe op 1 januari 2023 het Integraal Plaagdier Managementsysteem (IPM-systeem) te laten ingaan. Bij de laatste besluiten door het Ctgb voortkomend uit de gevolgde zienswijzeprocedure wordt duidelijk hoe ingewikkeld het is om een systeem op het grensvlak van wettelijke toelating en private certificering 100% goed te laten aansluiten. Het Ctgb betreurt het zeer dat er onrust is ontstaan door een noodzakelijke wijziging op het laatste moment.

Wettelijk hebben toelatinghouders van rodenticiden bij een wijziging van het etiket recht op aflever- en opgebruiktermijnen voor oude verpakkingen. Dat leidt onoverkomelijk tot een geleidelijke uitfasering van oude voorschriften in plaats van een vaste datum. Wij realiseren ons heel goed dat de certificering juist gebaat was bij een vaste datum voor invoering. Het Ctgb heeft er op aangedrongen om de certificering op te nemen in de wetgeving, in een laat stadium bleek dat niet mogelijk.
Op de nieuwe verpakkingen gelden onverkort de gebruiksvoorschriften op het nieuwe, gewijzigde etiket. Dat betekent dat de certificering en toepassing van het integrale IPM-systeem per 1 januari 2023 verplicht is voor nieuwe etiketten. Daarnaast mogen tot 29 juni 2023 nog middelen met de oude etiketten worden verkocht. Tot 26 december 2023 mogen die middelen door particuliere en professionele gebruikers worden gebruikt zoals aangegeven op de oude etiketten. Voor professionele gebruikers die ratten buiten willen bestrijden met deze middelen geldt daarbij nog de certificeringsplicht voor IPM rattenbeheersing buiten (Certificaat IPM rattenbeheersing of KBA-GB).
De bedrijven die geïnvesteerd hebben om tijdig aan de eisen van het vernieuwde IPM-systeem te voldoen en inmiddels gecertificeerd zijn, werken aantoonbaar conform de beginselen van IPM en zijn hiermee koplopers in een duurzame knaagdierbeheersing. In de loop van 2023 zal iedere professionele gebruiker aan deze eisen moeten voldoen.
Aandeslag-Trofee
Projecten en plannen van overheden en samenwerkingsverbanden die een duidelijk probleemoplossend karakter hebben, komen in aanmerking voor deze Trofee. Er zijn 3 genomineerden, begin 2023 wordt de winnaar bekend gemaakt. 

De 3e genomineerde voor de Aandeslag-Trofee is Zundert met het project Zundert Floreert!
Dorpsraden, branchevertegenwoordigers, ZLTO, provincie, waterschap en gemeente ontwikkelden samen initiatieven en gebiedsvisies als onderdeel voor de Omgevingsvisie.

Uit het juryrapport: 
"De aanpak is volgens de bedoelingen van de Omgevingswet, waarin naar meerwaarde voor het gebied wordt gekeken in plaats van naar de regels, waarin gewerkt wordt vanuit oplossingen in plaats vanuit beperkingen en waarin gezocht wordt naar win-win. Daarbij is van groot belang dat niet alleen de andere overheden zijn betrokken, maar ook bewoners en ondernemers die gezamenlijk concrete initiatieven verder helpen."

Klik op de afbeelding om het hele artikel te lezen. 
Tijdens deTreeport café bijeenkomst op donderdagavond 15 december aanstaande zal Treeportlid Ruiter Plaagdierbestrijding ons bijpraten over de wijziging die vanaf 1 januari ingaat. Vanaf die datum mogen knaagdieren enkel nog met chemische middelen bestrijden worden als u zowel de licentie Integrated Pest Management Knaagdierbeheersing (KBA) heeft plus een Bedrijfscertificaat. Onderdeel van de presentatie is ook de Checklist Preventie Knaagdieren.

Om zelf alvast aan de slag te kunnen gaan met preventie kunt de Checklist Preventie Knaagdieren hier inzien en downloaden:

Ook deze maand kunnen we een nieuw lid verwelkomen:
Ruiter Bedrijfshygiene B.V. van harte welkom bij onze club!

We stellen hen graag aan u voor:

Ruiter Plaagdierbeheersing is gespecialiseerd in preventie, wering en bestrijding van veelvoorkomende plaagdieren. Wij gaan uit van het “Integrated Pest Management” principe; minder inzetten op bestrijding door middel van gif en meer inzetten op beheer door kennis.

Naast knaagdieren als muizen en ratten, werken wij met hetzelfde principe voor kruipende en vliegende insecten, vogels en voorraadaantasters.

Persoonlijke communicatie en goede documentatie vinden wij een essentieel onderdeel van onze werkzaamheden. Houtverduurzaming is daarnaast ook een belangrijk onderdeel van ons werk.

   Vele Treeportleden namen van 5 t.m. 7 oktober deel aan vakbeurs GrootGroenPlus 2022. Meerdere van onze leden vielen in de prijzen, een mooie prestatie, allen van harte gefeliciteerd!  
Welke prijzen en leden dit waren, is in het artikel te lezen, met bijbehorende links naar filmpjes en foto's.

Op de site van de beurs staan diverse verwijzingen naar de drie routes die de beurs heeft.
Zie GrootGroenPlus 2022.

Tijdens de beurs vielen meerdere van onze leden in de prijzen, klik op deze link om alle foto's te zien.

Zo was er de Jac Loddersprijs (voor de beste groene stand)
Ronald Dictus (B096) kwam overtuigend naar voren als winnaar: een kleine stand, maar toch met een mooie presentatie van het gehele productassortiment en het bedrijf zelf.


Ook genomineerd waren Plantenkwekerij Joost Sterke (G023) en Boomkwekerijen Zundert (B063). 

Daarnaast de Zunderts Groen Imago Prijs (voor de beste stand om Zundert als groene regio op de kaart te zetten)
Wethouder Ralph Bogers kende namens de door de gemeente Zundert samengestelde jury de Zunderts Groen Imago prijs dit jaar toe aan Roelands Boomkwekerijen BV (B089).


Andere genomineerden waren Boomkwekerij Verpaalen (B041) en Boomkwekerij Ronald Dictus (B096).

Diverse bekroningen bij de nieuwighedenkeuring [namen terugzoeken], klik op deze link naar het filmpje. 

Hierbij ook het juryrapport van de inzendingen, klik op de foto voor een vergroting:


En ook bij de nieuwe competitie Green Grand Prix ging de beste bekroning naar een Treeportlid, namelijk Boomkwekerij Verpaalen, klik op deze link voor het filmpje 

Voor de RoadShow is het nog altijd mogelijk te stemmen na het downloaden van de Groot Groen Plus 2022 app of via de weblink.

De inschrijving voor deelname in 2023 (4 t.m. 6 oktober) is reeds geopend via deze link inschrijven 2023
Opnieuw kunnen we een nieuw lid verwelkomen bij Treeport: 
Antens Domen BV, van harte welkom bij de club! 
We stellen ze graag verder aan u voor.

Ons familiebedrijf is gespecialiseerd in uitgangsmateriaal van bos- en haagplanten. Kwaliteit, uniformiteit en klantgericht werken zijn onze sterke punten.

Totaalpakket pot- en zetstammen
We hebben een groot assortiment aan pot- en zetstammen. We bieden een totaalpakket van hoge kwaliteit en kunnen heel flexibel leveren van10 tot 100.000 stuks.

Klantgericht advies
Samen met onze klanten maken we een specifiek product, dat het beste past in hun vervolgteelt. Wij adviseren onze klanten bij de aflevering van de gewassen. Niet ieder gewas is immers geschikt om zomaar te rooien en weg te kuilen of te potten in elk willekeurig jaargetijde.

Op de site van regio West-Brabant is vandaag een artikel gepubliceerd over 'Zundertse boomkwekers en de zoektocht naar duurzame potgrond'.

"Potgrond bestaat uit verschillende ingrediënten, waaronder exotische of uitputbare inhoudsstoffen. Duurzaam is dat niet: een toevoeging als kokosvezel moet geïmporteerd worden. Dat kan dus anders vinden Zundertse boomkwekers, verenigd in Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert. Met geld uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds onderzoeken ze of ze een potgrondmengsel kunnen samenstellen mede op basis van inheemse planten, geteeld op West-Brabantse bodem".

Om het hele artikel te lezen, klik hieronder op het plaatje.
"Buxus als bijenplant zal u zeggen? Veel mensen hebben geen idee hoe belangrijk onze inheemse Buxus wel is voor ons insectenbestand." Aan het woord is Didier Hermans van Herplant BVBA, gevestigd in Beerse (B). Didier is lid van Treeport én de ledenraad. Naast zijn deskundigheid op het gebied van Buxus en Taxus, heeft hij zich ook verdiept in de wilde bijen. Deze kennis deelt hij graag met ons!

Op de website van Herplant staat onder meer te lezen:
 
"De laatste jaren worden zeer beladen termen zoals ‘biodiversiteit’ en ‘ecologische aanplantingen’ veelvuldig gebruikt. Bovendien wordt door vele groene organisaties de ­indruk gewekt dat enkel onze inheemse wilde vegetatie waardevol is en dat uitheemse planten of tuinplanten, naar het achterplan verdwijnen als het gaat om biodiversiteit. Nochtans vervullen ook alle tuinplanten een ­belangrijke rol in onze huidige ecosystemen. Heel wat insecten en zeker ook de bijen hebben alle planten nodig om te overleven."

Klik hier om het verslag Bijen in Buxus verslag nederlands 09 september 2022 te downloaden.
Ook vorige artikels over dit onderwerp zijn bijgevoegd.

We wensen u veel leesplezier!

P.S. Het plantseizoen komt eraan en met de regen van afgelopen weken is het de ideale tijd om te planten. Vergeet dus niet aan de toekomst van onze bijen te denken door nu te planten.

Klik op de afbeelding voor de link naar de site van Herplant.

Vier quarantaine organismen onder de loep

Met Covid-19 werden we met onze neus op de feiten gedrukt. De wereld is een dorp. Ziekten en plagen zijn binnen een mum van tijd wereldwijd verspreid. Daar waar Covid-19 de mens raakt, raken Q-organismen onze natuur, parken en boomkwekerijen. Waar speelt de boomkwekerijsector met vuur en wat kan de sector doen om schade te voorkomen?

Klik op de afbeelding hieronder voor het hele artikel van
het Kennis op Maat project 'bewustwording en preventie Q-organismen in de boomkwekerij'

Een nieuw lid is aangemeld bij Treeport Zundert.

Van der Avoird Trayplant B.V. uit Bavel, van harte welkom bij de club!

We stellen ze graag aan u voor:

Van der Avoird Trayplant B.V. is gespecialiseerd in het opkweken van aardbei- en framboos uitgangsmateriaal. 
Dit varieert bij aardbei van stek tot trayplant, bij frambozen van bewortelde stek tot longcane. Om dit te realiseren telen we op 6 locaties met een totale oppervlakte van ruim 65 ha.

Onderstaande uitnodiging is voor alle ondernemers.
Om in te schrijven (verplicht), klik op onderstaande foto:

Vakbeurs GrootGroenPlus 5,6 en 7 Oktober 2022:

Klik op onderstaande afbeelding om het hele artikel te lezen over het thema van dit jaar "Gegrond" 

De Zundertse innovatiekring is afgelopen week bijeengekomen om praktijkproeven met lokaal geteelde veenalternatieven tussentijds te bekijken
- een bijdrage van Arno Engels

De praktijkproeven zijn afgelopen voorjaar gestart binnen Treeport Zundert, op verschillende bedrijven die Lauris nobilis, Acer palmatum, Hydrangea en vaste planten in pot kweken. De potgrondmengsels zijn samengesteld met de kwekers en zijn volledig veenvrij. Het veen is deels vervangen door Miscanthus giganteus (olifantsgras), Tagetes (afrikaantjes), lisdodde, compost en champost. De eerste drie, vezelrijke producten, zijn vooral bedoeld voor de luchtigheid van de potgrond; ze houden vocht minder vast. Voor het vochthoudend vermogen is daarom RHP-compost toegevoegd.

In het begin van het groeiseizoen hadden de proefplanten over het algemeen geleden van een hoge EC in de pot, in combinatie met een hoge pH. Hierdoor was er een groeiachterstand ten opzichte van planten in de standaard gebruikte potgrond. Daarna heeft de groei zich in positieve zin hersteld, aldus René van Gastel die de proeven vanuit GroeiBalans begeleidt. „We gaan nu kijken hoe we een hoge pH kunnen voorkomen, en of we de compost voor een deel kunnen vervangen door kokos of door veen.”
De afgelopen maanden zijn fysische, chemische en biologische monsters genomen van de potgrond. De bio-monsters geven weer in hoeverre bodemschimmels, bacteriën en andere organismen zich verhouden in de pot. „We zagen nu al schimmels in de potgrond”, vertelt Van Gastel. „Dan kan je denken dat dat niet goed is, maar je moet eerst kijken wat het precies is.” Daarnaast zijn bladmonsters genomen. „Die moeten we nog beoordelen.”
Verder ging op een bedrijf de doorgemengde Tagetes in de pot kiemen. De oorzaak hiervan wordt nog onderzocht. „Hoe rijp waren de afrikaantjes op het moment van oogsten? Dat was voor ons een leermoment.”
 

 
Foto: Treeport Zundert
Deelnemende kwekers bespraken de praktijkproeven met lokaal geteelde veenalternatieven.
"De oogst van een nieuwe manier van samenwerken in Zundert."
Via Pilot Vitaal Buitengebied zijn de Zundertse gemeenschap en de overheden samen gaan werken om in de uitdagingen voor het buitengebied samen meerwaarde te creëren. Hieruit is 'Zundert Floreert' ontstaan.

Bijgaand de overzichten van het verloop van de Pilot Vitaal Buitengebied, de "oogst" en introductie van de nieuwe werkwijze 'Zundert Floreert'.

Klik op de afbeeldingen om te vergroten:
 

 
Opnieuw kunnen we een nieuw lid verwelkomen bij Treeport:

Traycon Projecten B.V., van harte welkom bij de club!

We stellen ze graag verder aan u voor.

Traycon Projecten B.V. is in de loop der jaren een gespecialiseerd bedrijf geworden in het maken van container- en trayvelden. Door het aanleggen van deze verschillende teeltvloeren creëren wij de meest ideale teeltvloer voor iedere kweker. Zodat deze zijn planten zo goed mogelijk kan laten groeien. Er staan verschillende teeltvloeren, van lavavloer en eb-en vloedsystemen tot aan een trayveld, Traycon Projecten B.V. maakt ze allemaal op maat voor u.

Vanuit de werkgroep Pest Controlled Area nemen we deel aan landelijk overleg over Xylella.

Onderwerpen daarbij zijn het opzetten van een crisisdraaiboek en vooral ook de voorlichting over hoe we een rampscenario hierover kunnen voorkomen. Kennis is daarbij essentieel.
Van twee bijeenkomsten zijn filmopnames gemaakt.

Klik op de titel om de film te zien van
In de komende maanden zullen we ook bij Treeportbijeenkomsten hier ruim aandacht aan gaan besteden. Daarnaast is Bjorn Kohlmann namens de werkgroep bezig met het bekijken van hoe we een volwaardige Pest Controlled Aria op kunnen richten.

Wordt dus vervolgd!
De droogte in onze regio houdt nog steeds aan. Vanuit waterschap Brabantse Delta ontvingen we onderstaand bericht dat vanaf vandaag, 28 juli, van kracht is. Gelet op het belang ervan hierbij het verzoek om het bericht door te lezen en daar waar mogelijk passende maatregelen te treffen.

Via deze weg de volgende update van de droogtesituatie in West Brabant. Door de aanhoudende droogte en beperkte neerslag zijn we genoodzaakt om de onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater verder uit te breiden.

Vanaf donderdag 28 juli wordt een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater ingesteld in onderstaande gebieden en waterlopen (zie figuur 1)

Gebied 8 Stroomgebied Aa of Weerijs  (excl. Aa of Weerijs  zelf) – totaal verbod
Waterloop 8w Aa of Weerijs (waterloop zelf)  – totaal verbod exclusief kapitaal intensieve teelten

Op deze pagina staat alle informatie over onttrekkingsverboden, waaronder een overzichtskaart met de gebieden waar onttrekkingsverboden gelden. Deze overzichtskaart wordt op donderdag 28 juli wanneer het verbod ingaat bijgewerkt.

De zakkende grondwaterstanden en het uitblijven van noemenswaardige neerslag  zorgen ervoor dat het waterschap maatregelen moet nemen. Als het waterpeil in een gebied teveel zakt, stelt het waterschap een onttrekkingsverbod in. De lagere waterstand kan namelijk zorgen voor schade aan oevers en kaden. Ook kunnen dieren en planten in het water dood gaan. Het waterschap houdt de situatie goed in de gaten en zodra het kan, wordt een onttrekkingsverbod ingetrokken. Dit wordt bekendgemaakt via onze website en www.officielebekendmakingen.nl

Verwachte zaadoogst bekend, geef zaadbehoefte tijdig aan
 
Boomkwekers kunnen bij Staatsbosbeheer en BoHeZa-leden aangeven welke soorten en hoeveelheden zaden voor komend seizoen nodig zijn. De verwachte zaadoogst is nu bekend, evenals knelpunten bij diverse soorten.
 
Staatsbosbeheer, handelsgroep BoHeZa, Treeport Zundert en de LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen hebben afgelopen donderdag overlegd over de verwachte zaadoogst uit opstanden: de genenbank in Roggebotzand, in situ-opstanden en de zaadgaarden van Staatsbosbeheer. Het overleg wordt voor het tweede jaar gevoerd, met als doel om de inventarisatie en verdeling van de zaadbehoefte voor kwekers en zaadhandel af te stemmen.
Uit het overleg blijkt dat er wederom, net als voorgaande jaren, knelpunten zijn geconstateerd, wat te maken heeft met natuurlijke omstandigheden, waaronder met name late nachtvorst die nogal wat schade heeft veroorzaakt.  De verwachte zaadoogst van de soorten Acer campestre, Betula pendula, Betula pubescens, Carpinus betulus, Prunus spinosa, Tilia cordata, Tilia platyphyllos en Viburnum opulus zullen bijna nihil zijn. Daarentegen zijn er andere soorten die redelijk tot zeer goed zaad dragen en waarvan een positieve oogst is te verwachten.
 
Kwekers die geïnteresseerd zijn in uitgangsmateriaal vanuit de opstanden, kunnen dit aangeven bij Staatsbosbeheer afdeling Zaad & Plantsoen, via dit mailadres: zaad.plantsoen@staatsbosbeheer.nl. Bij BoHeZa kunt u uw aanvraag sturen naar voorzitter Johan Vink: johanvink@pvmbv.com.

Wanneer dit voor 20 juli gebeurt, worden de aanvragen meegenomen in de verdeling voor de beschikbare soorten. Tevens kan dan voor de soorten waar extra vraag naar is, op de oogsthoeveelheid gestuurd worden, zodat er voldoende beschikbaar is.

Dergelijke afspraken zijn ontstaan uit initiatieven van Staatsbosbeheer, BoHeZa, Treeport en de cultuurgroep, om naar de toekomst toe zo goed mogelijk invulling te geven aan de Bossenstrategie. Er komt op dit moment een stijging in de vraag naar Nederlands bosbouwkundig materiaal en autochtone soorten. Deze stijging zal naar alle waarschijnlijkheid doorzetten. Het biedt kwekers perspectief die zich bezig willen houden met gecertificeerd bosplantsoen.

De genoemde organisaties werken samen met het Ministerie van LNV, onder leiding van Robert Jan Croonen, aan een convenant waarin afspraken worden vastgelegd. Het doel van dit convenant is om afspraken in de gehele bosplantsoenketen te borgen, en om een brug te slaan tussen de behoefte en de beschikbaarheid van geschikt plantmateriaal.

In eerste instantie zullen de afspraken met name betrekking hebben op de partijen die verantwoordelijk zijn in de zaadvoorziening en de kwekerijen. Later is ook het doel om andere partijen bij deze afspraken te betrekken, zodat de gehele keten is afgedekt: vanaf zaad tot en met de opdrachtgevende terreinbeheerders.
 
 
Niek Jonkers heeft zich vanuit boomkwekerijregio Horst aan de Maas al aangemeld voor de Jongerendag 2022 in Zundert. Vorig jaar bij De Buurte in Oene vond hij leerzaam, interessant en gezellig.

Niek (20) komt uit de Noord-Limburgse boomkwekersfamilie Jonkers. Hij heeft zijn eigen bedrijf, Niek Jonkers Boomkwekerijen, en dat combineert hij met fulltime werk bij EuroTree Boomkwekerijen in Melderslo. Daar begon hij als stagiair vanuit Citaverde Horst (nu Yuverta). Voorheen werkte hij als scholier bij Frank Coenders Kwekerijen.

De appel valt niet ver van de boom?

„Nee, ik had altijd al de droom om kweker te zijn. Die is in 2020 uitgekomen, toen heb ik me inschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik kweek nu haagplanten en sierheesters op 4 hectare in Broekhuizen.”

Wat vind je zo mooi aan het vak?

„Het leukst vind ik dat ik als zelfstandige alles zelf kan doen. Planten, snoeien, beregenen, verkopen. Er is meer dan alleen bij een baas werken.”

Wat leer je bij EuroTree?

„Ik werk daar vooral in de containerteelt, daar leer je elke dag wel. Bijvoorbeeld hoe je planten snoeit. Ja, tractor rijden dat kon ik al, maar ik heb bij EuroTree nu ook gaten boren op gps geleerd. Dat gebruik ik nu op m’n eigen kwekerij. En ik leer ook van LvS-techniek.”

Hoe combineer je fulltime EuroTree met je eigen kwekerij?

„Bij EuroTree bieden ze me de gelegenheid om m’n eigen kwekerij op te bouwen. Het bevalt me daar supergoed, en het werk is perfect te combineren met m’n eigen werk. Heb ik nog wel tijd voor andere dingen? Jawel, uitgaan is ook belangrijk!”

Wat vond je vorig jaar van de jongerendag?

„Leerzaam, interessant en gezellig. Ik heb daar nieuwe gezichten gezien, ik zat in een groepje met jongeren uit Boskoop en Zundert. Zo moest je wel met anderen gaan buurten! Dat is eigenlijk alleen maar goed. Vanuit onze regio zijn we er met een busje naartoe gegaan, met jongens van De Swart – Rens zat vorig jaar ook in de organisatie.”

Heb je je voor Zundert al ingeschreven?

„Ja, en hopelijk kunnen we weer samen met een bus gaan. De link voor het aanmelden stuur ik nog door naar jongens die ik ken. Ja, ik heb er weer zin in. En dan volgend jaar in Limburg?”

Arno Engels
LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen


 
Ook deze maand kunnen we een nieuw lid verwelkomen bij Treeport:

AHO Jongenelen Plants, van harte welkom bij de club!

We stellen ze graag verder aan u voor.
Wij zijn de specialist voor het leveren van een compleet pakket bos- en haagplantsoen!
Tuincentra, groenvoorzieners en hoveniers kunnen bij ons terecht voor haagplanten en bosplantsoen, fruittelers voor hun windsingels/hagen en boomkwekers voor hun plantgoed voor doorkweek!

Daarnaast doen wij met de Agrarische Handelsonderneming Jongenelen ook handel in land- en tuinbouwmachines.


"Zundert is het grootste boomkweekgebied van Nederland".
De kans is reëel dat een aantal bomen of planten in je tuin afkomstig zijn uit Zundert. In de omgeving van de Nederlandse grensgemeente zijn heel wat boomkwekerijen gevestigd. Om sterker te staan, hebben die zich verenigd in de Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert. Naast de E19 is aan beide zijden van de grens het Business Centre Treeport, met daarbij het Excellence & Experience Kenniscentrum, volop in ontwikkeling. “Onderwijs vanuit Nederland is al aangesloten, maar we kijken ook nadrukkelijk naar Belgische scholen en universiteiten om mee in onze projecten te stappen.”

 
Langs bijna elke invalsweg naar Zundert passeer je een of meer boomkwekerijen. Dat is historisch zo gegroeid. “Bijna 180 jaar geleden is het gestart vanuit een armenproject”, vertelt Treeportmanager David Bömer. “Op de hoge zandgronden werden dennen geteeld om hout te hebben voor de mijnbouw. Geleidelijk evolueerde het naar sierteelt. De bodem hier is ideaal om bomen te kweken. De grond is goed te bewerken en heeft over het algemeen voldoende water. Bij nat weer is ze dan weer direct droog.” 

“Ga 60 kilometer verder en je hebt een heel andere bodemsamenstelling”, weet Bömer. “In totaal wordt ongeveer 3.500 hectare van de bodem in de regio gebruikt voor bomenteelt. Zundert is misschien wel het grootste aaneengesloten boomkweekgebied van Nederland. Eigenlijk is het assortiment heel breed, met ook rozen en perkgoed die hier gekweekt worden. We hebben een goed product, maar bescheidenheid zorgt wel eens voor een rem.” 

“Tien jaar geleden is de coöperatieve vereniging Treeport opgericht. Dat was nodig om een aantal onzekerheden en problemen opgelost te krijgen. Het ging voornamelijk om teelttechnische problematiek en om personeel te vinden, in combinatie met het imago van de sector. In je eentje krijg je dat niet veranderd. We hebben toen een stip op de horizon gezet om de boomkwekerijhandel op één locatie te vestigen”, zegt David Bömer. 

125 partners 
In 2016 waren er 85 leden, intussen zijn er dat 125. Het gaat voornamelijk om boomkwekerijen, maar er zitten ook distributiepartners bij. Een tiental leden komt uit België of kweekt een deel van de productie aan die kant van de grens. Een keer per jaar verzamelen de alliantiepartners. De volgende keer is eind juni en gaat over de bodem, met als uitgangspunt oplossingen te vinden voor de problemen van water en biodiversiteit. 


Aan de grensovergang van de E19 zijn werken bezig voor het Business Centre Treeport (BCT). Dat wordt het hart van de bomenteelt in de regio, met onder andere handel, logistiek en onderzoek als kernactiviteiten. “50 hectare van het BCT ligt op Nederlands grondgebied en 10 hectare in België”, legt projectleider Remco van Dessel uit. “Binnenkort beginnen de werken aan de Belgische kant. Een van de oude douanegebouwen wordt gesloopt, twee andere gebouwen worden gerenoveerd. Met het stadsbestuur van Hoogstraten en intercommunale IOK zijn gesprekken bezig om het openbare gedeelte in te richten.” 

Korter bij de consument 
De bedoeling is om in 2025 klaar te zijn met BCT. “Er is plaats voor een twintigtal bedrijven. Aan de Nederlandse zijde hebben we er al twaalf, waarvan twee starters. De boomkwekerijen blijven op hun vertrouwde plaats, het BCT is meer gericht op transport en toeleveranciers. We gaan daarvoor in zee met bedrijven die ons als sector willen helpen om korter bij de consument te komen. 80% van de productie is bestemd voor export over heel Europa. Het BCT komt op een ideale plaats tussen Antwerpen en Rotterdam. Het bedrijventerrein moet duurzaam worden. Dat betekent aandacht voor vergroening en vasthouden van het water. Voor de energie komen er drie windturbines en het streefdoel is om op 90% van de daken zonnepanelen te leggen.” 

Een belangrijk onderdeel van het BCT wordt het Experience & Excellence Centre. In dat innovatiecentrum komen onderwijs, onderzoek en promotie samen. “De boomkweeksector is zeer kundig, maar vrij traditioneel. Wij gaan samen kijken wat er nog beter kan”, zegt Peter Berben. “Daarvoor is onderzoek nodig wat betreft bodem, licht en water. Met de klimaatverandering wordt met name een goed waterbeleid heel belangrijk.” 

Farmaceutische waarde 
Met de laboratoria in het E&E Centre ligt de focus onder meer op weefselkweek. Welke kwaliteiten heeft een plant en hoe kunnen die op een wetenschappelijke manier verbeteren? Verder hebben veel planten een farmaceutische waarde, op dat gebied zijn er nog groeimogelijkheden. “Ook dat gaan we in onze laboratoria onderzoeken. En om minder kunststof nodig te hebben, is het beter om natuurlijke vezels te gebruiken. Ook dat maakt deel uit van het E&E Centre. Heel wat kennis hebben we in huis en dat gaan we nog beter maken”, belooft Berben. 

“Voor het onderwijs kijken we ook naar Belgische scholen en universiteiten. Daarnaast zijn er gesprekken met het Proefcentrum voor de sierteelt in Destelbergen. Het onderwijs ondersteunt en de overheid faciliteert. In het kennis- en innovatiecentrum willen we ontmoeting creëren. De belangrijkste ontwikkeling in onze sector is die we nu nog niet weten. We weten anderzijds wel waar we heen willen. Onze ambities reiken verder dan alleen de regio Zundert.” 

Zie ook het artikel op www.gva.be
 
We verwelkomen weer een nieuw lid bij Treeport.

Van harte welkom DNA United Forwarders!

We stellen ze graag verder aan u voor.
 https://www.forwarder.net/nl/

Assortiment:
Whatever it takes, we take it there
Zoekt u een ervaren expediteur in Breda die al uw soorten goederen kan verzenden naar bestemmingen binnen heel Europa? Dan kunt u terecht bij expeditiebedrijf DNA United Forwarders. Wij bieden onze klanten, waaronder zowel productie- als handelsbedrijven, totaaloplossingen op het gebied van transport.


Dolf Ebskamp

 

 Hierin werken bewoners en ondernemers samen met gemeente, provincie, waterschap en partners aan een toekomstbestendig buitengebied van gemeente Zundert.

Het begin van iets moois
Na twee jaar komt er deze zomer een einde aan de pilot. Maar dat betekent natuurlijk geen einde, het betekent juist een begin! Het begin van een nieuwe manier van (samen)werken met elkaar. De pilot leerde ons dat met vallen en opstaan. Om dat te vieren organiseren we het 1e Oogstfeest. Daarover lees je verderop in deze nieuwsbrief.

Hoe gaan we verder?
En nu? Hoe zorgen we nou dat we blijven samenwerken in de toekomst? Daarop wordt op dit moment flink gebroed tijdens maandelijkse werkdagen. Op deze werkdagen zoeken we met vertegenwoordigers van alle kernen, de overheden en de agrarische partijen naar manieren om de nieuwe processen in de dagelijkse te integreren. Ook worden er tijdens werkdagen nieuwe initiatieven besproken en verder geholpen. 

Tot slot leveren de werkdagen ook een aantal producten op waarmee we de samenwerking voort kunnen zetten. Zoals een samenwerkingsconvenant en praktische factsheets voor initiatiefnemers en dorpsraden. Maar ook tools waarmee we 'de boer op kunnen gaan' in de rest van het land. Zoals een inspirerende infographic over de pilot en video's waarop allerlei betrokkenen hun geleerde lessen delen.

Kijk op deze pagina voor de laatste projecten

Lees alles over Pilot Vitaal Buitengebied Zundert via deze link.

Save the date voor het 1e Oogstfeest: 14 juli

Op donderdag 14 juli a.s. vindt het 1e Oogstfeest plaats en daarmee het einde van de pilot Vitaal Buitengebied. We vieren met z'n allen wat we tot nu toe hebben bereikt. Maar het 1e Oogstfeest is vooral een begin, het begin van Zundert Floreert. 

Iedereen is hier van harte welkom. Iedereen die zich betrokken voelt bij de pilot, maar ook iedereen die benieuwd is, of zelf aan de slag wil of moet. 

Met het programma van het feest zijn we nog druk, daarover hoor je uiteraard later meer. 
We vinden het fijn om te weten of je erbij bent!

Zet het 1e Oogstfeest in je agenda:
14 juli,  17.00 - 20.00 uur


Floriade Symposium Circular Greenhouse


Dinsdag - Donderdag 
17 - 19 may 2022

 


Stuur je mooiste foto’s in voor de Bijenlandschap Fotowedstrijd 2022!

In Zuid-Holland wordt al voor het zevende jaar op rij door Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd wedstrijd georganiseerd. Vanaf dit jaar mogen ook de Bijenlandschappen van WestBrabant (www.bijenlandschapwestbrabant.nl) en Zeeland deelnemen aan deze wedstrijd. Van 14 mei tot 14 juni kan iedereen zijn of haar prachtigste foto’s insturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap. Wie meedoet aan deze fotowedstrijd heeft de kans om een prijs te winnen, maar nog belangrijker: stelt de ingezonden foto’s beschikbaar voor communicatie-uitingen van de Bijenlandschappen. Zo steunt de inzender op een leuke en waardevolle manier dit project.

Vanaf 14 mei is de fotowedstrijd online. Je kunt dan je mooiste foto’s uploaden via de website van Groene Cirkel Bijenlandschap Zuid-Holland en delen via de sociale media. Vooraf is het alvast mogelijk om de spelregels door te lezen. Volg de nieuwsbrief van het Groene Cirkel Bijenlandschap en houd de website Bijenlandschap.nl in de gaten voor informatie over de start en voortgang van de wedstrijd! Je kunt ons ook volgen op Facebook. Voor iedere regio zal uiteindelijk een enthousiaste en deskundige jury bepalen welke 3 bijenfoto’s, per regio, een prijs winnen.

Nog even een weetje: sommige zweefvliegen lijken precies op bijen. Het verschil is goed te zien aan de antennes: zweefvliegen hebben kleine knotsjes als antennes; bijen hebben lange antennes. En wespen hebben wespentailles. Foto’s van zweefvliegen en wespen, hoe fraai ook, worden door de jury niet meegenomen in de beoordeling.

Meer weten over de verschillen tussen vliegen en bijen:
Hoe herken ik een bij? – Bestuivers

De jury ziet je mooiste foto’s deze lente graag tegemoet. We wensen iedereen weer veel succes!
Kinderen planten 2.750 jonge bomen op Business Centre Treeport 

         

ZUNDERT – Vandaag, 16 maart, is het de jaarlijkse Boomfeestdag. De gemeente Zundert en Business Centre Treeport planten vandaag met basisschoolleerlingen zo’n 2.750 bomen op Business Centre Treeport. Deze viering is in op maat naar de grote Nationale Boomfeestdag op 16 november in de gemeente Zundert.  

Zo’n 120 leerlingen van de groepen 6 en 7 van de St. Antoniusschool, de Sint Bavoschool en St. Jozefschool zijn vandaag samen om de zaadgaard op het terrein van Business Centre Treeport in te planten. Zij doen dit samen met wethouder Duurzaamheid Johan de Beer,  Marc Lodders van BCT en Treeport en Frank Nooijens van de Stichting Nationale Boomfeestdag.  

    

   
 

Het thema is ‘(met) Bomen werken’ 

Een onderwerp dat heel goed past bij de gemeente Zundert dat een zeer uitgebreide boomkwekerijsector kent en waar jaarlijks de internationale vakbeurs voor bomen en planten wordt georganiseerd: GrootGroenPlus. “De gemeente Zundert is trots op de vele boomkwekerijen. En het is belangrijk dat we deze sector toekomstbestendig blijven houden met voldoende vakmensen. Daarom willen we kinderen al op jonge leeftijd enthousiast maken voor de sector. Een Boomfeestdag helpt daarbij. De leerlingen hebben vandaag laten zien wat ze in hun mars hebben, en ik hoop dat ze later ook met bomen willen werken,” aldus wethouder Duurzaamheid, Johan de Beer. 

 
Planten voor de toekomst 

De 2.750 bomen worden aangeplant in de zaadgaard van het BCT. Hier komen 20 verschillende soorten bomen en planten te staan. Van deze bomen en planten kan Treeport straks steeds de zaden oogsten. “Hiermee bevorderen we de continue productie van deze bomen en planten. En dat is belangrijk, want er is steeds vaker een zadentekort,” voegt Marc Lodders van BCT toe. Vandaag wordt de eerste 80% van de zaadgaard aangeplant. De overige delen worden tijdens de Nationale Boomfeestdag op 16 november geplant.  
 

Op naar de Nationale Viering op 16 november 

Op woensdag 16 november is de Nationale Viering van de Boomfeestdag. Gemeente Zundert is dan gastgemeente en zal samen met Business Centre Treeport en Stichting Nationale Boomfeestdag de viering organiseren. “Dit jaar bestaat de Boomfeestdag al weer 65 jaar. Tijdens de Nationale Viering op 16 november sluiten we het jubileumjaar af met een spetterende Nationale Viering. Het vandaag mogen vieren van de lokale Boomfeestdag in Zundert is voor ons een extra cadeautje,” aldus directeur van Stichting Nationale Boomfeestdag, Marleen van den Ham.  

 
Ben je op zoek naar nieuw en aantrekkelijk werk in de sector die groen toevoegt aan de wereld? Dan liggen er kansen! Klik op onderstaande miniaturen om de advertenties van de afgelopen vier weken te bekijken, of kijk op ons vacatures en stages-overzicht.

36:     35:  34:     

33:     
31.     28.    

27.     
STAGEPLAATSEN!
Stage 18:    Stage 17:     Stage 16:
Stage 15:    Stage 14:     Stage 13:
Stage 12:    Stage 11:     Stage 10:
  Stage 9:      Stage 8:       Stage 7: 
  Stage 6:      Stage 5:       Stage 4:
  Stage 3:      Stage 2:      Stage 1: