Print deze nieuwsbrief
 
Tweede Treeport Tuinavond (28 juli 2016)

Beste ,

 

Op 28 juli 2016 kwamen 18 Treeportleden samen bij Van der Peijl Tuinplanten aan de Rucphenseweg. Een aantal leden waren ook op de eerste tuinavond, maar er waren ook weer nieuwe gezichten. Onder het genot van koffie of thee vertelde Jean-Pierre hoe hij en zijn bedrijf in Zundert terechtgekomen zijn. Het bedrijf kweekt jaarlijks ongeveer 900.000 sierheesters in containers, in de maten C1.5 tot C30. Met name die grotere maten vinden de laatste tijd gretig aftrek, waardoor ook de productie daarvan wat toeneemt.

Van der Peijl is een echte Hydrangea-specialist, maar kweekt ook grote aantallen Viburnum tinus-soorten, Japanse Azalea’s, Photinia’s en Ilex Dark Green. In totaal worden er op de kwekerij, die 7 hectare groot is, ongeveer 200 verschillende soorten en maten gekweekt. De producten worden met name afgezet op de visuele markt en verkocht aan groothandels die aan tuincentra leveren. Binnen het bedrijf wordt erg efficiënt en precies gewerkt. De planten zijn van prachtige kwaliteit en nergens is rommel of onkruid te vinden. Op het eerste stuk grond is een grote proef te vinden waarbij twee verschillende soorten traag werkende meststoffen en twee potgrondleveranciers via vier mengsels met elkaar vergeleken worden. Met collega’s die een zelfde proef uitvoeren worden ervaringen uitgewisseld.

Op de kwekerij worden behoorlijk wat licentiesoorten gekweekt en overal zie je ook kleinere partijen die Jean-Pierre uitprobeert. Zo zoekt hij steeds wat nieuws. Dit jaar heeft hij bijvoorbeeld een flinke productie van een door hem geselecteerde dwerghortensia in 4 kleuren. Die wordt ongeveer 30-40 cm hoog en de bloemen zijn qua formaat vergelijkbaar met die van normale hortensia’s. Op de potten heeft hij een eenvoudig logo met daarop: ‘Little’ Hydrangea laten drukken. Deze planten zijn dit jaar te zien op de vakbeurzen Plantarium en GrootGroenPlus. Jean-Pierre heeft voor zijn klanten een bijbehorende mooie display gemaakt van steigerplanken en presenteert daarmee een nieuwe product/concept.
Het enthousiaste verhaal zorgde ervoor dat de tijd omvloog. Nadat Jean-Pierre van Jolanda als bedankje een fles wijn kreeg, vertrok het gezelschap dan ook snel naar een nabijgelegen perceel van boomkwekerij A. van Ostaayen voor de volgende ontmoeting.

Arjen van Ostaayen en zijn vader Janus ontvingen de leden gastvrij op een groot perceel verplant bosplantsoen eveneens gelegen aan de Rucphenseweg. Arjen vertelde dat hij het bedrijf van zijn vader 7 jaar geleden overgenomen heeft, dit nadat hij een paar jaar in een maatschap had gewerkt.

Tijdens de rondgang werd al snel duidelijk dat Arjen een goede leerschool heeft gehad; alles staat er prachtig bij. Mooie brede paden, geen ziektes en weinig uitval. Ook zijn er veel verschillende soorten, van Abies en Picea tot Caragana, Hippophae, Hibiscus en Liquidambar, naast de gangbare soorten als beuk, eik berk en els. Janus, die nog steeds meehelpt op de kwekerij, vertelde dat de groei dit jaar best goed is. De vele regenval en de late start van het voorjaar is bijna ingelopen en voor het najaar worden mooie maten verwacht.

Daarna gingen de leden naar het tweede perceel van boomkwekerij A. van Ostaayen, een stuk met 3-jarige beuk, en een zaailingperceel met nog meer variatie. Laburnum, Robinia en hazelnoten worden vaak al als 1-jarige plant afgeleverd en worden dan niet meer verplant. Ook hier waren verschillende soorten naaldhout te vinden en konden de leden eveneens genieten van mooie percelen, zonder onkruid. De vele regen en het extreme warme weer hebben op het tweede perceel wel wat schade veroorzaakt en maakten dat de zaailingen wat minder wortel hebben geschoten. Meerdere kwekers hebben hier last van gehad.

Vervolgens werd het machinepark van de firma bekeken. Dit was goed onderhouden en voor alle leden erg interessant om te zien. Na nog wat gepraat te hebben met een lekker drankje erbij is de familie van Ostaayen hartelijk bedankt voor de vriendelijke ontvangst en kon iedereen weer een stuk wijzer op pad.

Al met al was het weer een mooie Treeport Tuinavond, die de onderlinge banden verder versterkt heeft. Heb je zelf een leuk idee voor de volgende keren? Geef dit dan door via info@treeport.eu!

Tot gauw!

Namens de Ledenraad,
Fons van Wezel
 

Bekijk deze nieuwsbrief online    -    Afmelden