Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert U.A.

 aanbod uit de regio

Telefoon: 076-5995000  E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.                                                

U kunt ook direct contact opnemen met de werkgroepenledenraad en het bestuur.
 

Laatste Nieuws

Een artikel vanuit LTO Nederland over de Japanse kever met extra informatie welke actie te nemen bij een vondst in Nederland..

Een kever met een glanzend metaalgroen lijfje. Met koperkleurige vleugels en kleine plukjes wit haar naast de randen van de dekschilden. Het zou zomaar de Japanse kever (Popillia japonica) kunnen zijn, misschien wel één van de mooiste insecten op aarde. Maar laat je niet in de luren leggen door deze kleurrijke beauty. Want schijn bedriegt; dit kleine insect kan grote schade aanrichten aan een groot aantal plantensoorten....

Klik op onderstaande afbeelding voor het hele artikel.

Webinarreeks geïntegreerde gewasbescherming

Het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ organiseert in februari en maart drie webinars over geïntegreerde gewasbescherming. Hoe kunt u in de toekomst ziekten, plagen en onkruiden blijven beheersen?

Gewasbescherming
In de gewasbescherming komt de schijnwerper steeds meer te staan op het minder afhankelijk zijn van chemische middelen en de omslag naar weerbare teeltsystemen. „Gewasbescherming zal zich steeds meer baseren op weerbaarheid: teeltsystemen en gewassen die tegen een stootje kunnen”, aldus Bart Jan Wulfse, programmaleider van het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ dat vorig jaar is gestart met de sectoren en met steun van het Ministerie van LNV.

Innovatiekringen
De innovatiekringen in onze sector zijn een onderdeel van dat programma. Leden van Treeport zetten zich gezamenlijk ook in voor twee van deze projecten, namelijk Lokaal geteelde vezels als vervangers in potgrond, en Druppel- vs. Haspelberegening in de teelt van Fagus sylvatica.

Haalbare en betaalbare praktijkoplossingen
Binnen het praktijkprogramma worden haalbare en betaalbare praktijkoplossingen ontwikkeld voor vraagstukken uit de praktijk. „Met de webinarreeks willen we kwekers ondersteunen bij de ‘hoe-vraag’ en kennis delen tussen de sectoren”, aldus Bart Jan Wulfse.

Webinars
Ieder webinar bestaat uit 3 korte inleidingen van elk 15 minuten. Daarnaast is er ruimte om individuele vragen te stellen. Deelname is gratis. Klik hier om u aan te melden. Kort voor aanvang ontvangt u een mail met een link om in te loggen. Bent u niet in de gelegenheid om het webinar te volgen? Meld u dan toch aan, want na afloop ontvangt u een terugkijk-link.

 

Webinar #1: Integrale aanpak gewasbescherming in de praktijk
Dit webinar vindt woensdag 8 februari plaats van 19.30 tot 20.30 uur, met deze experts:

Ron Mulders (LTO-portefeuillehouder Gezonde Planten) gaat in op het belang en de urgentie om het gebruik van chemische middelen te reduceren;
Marleen Riemens (teamleider gewasgezondheid Wageningen UR) geeft uitleg over de integrale aanpak van gewasbescherming en de samenhang van de factoren zoals gewasdiversiteit, raskeuze, bodembeheer, gerichte bestrijding en monitoring;
Stefan Muijtjens (onafhankelijk teeltadviseur) geeft een toelichting op zijn praktijkervaring in de landbouw en de resultaten van deze aanpak.
 

Webinar #2: Geïntegreerde onkruidbeheersing
Dit webinar vindt woensdag 1 maart plaats van 19.30 tot 20.30 uur, met deze experts:

Dirk Jan Beuling (akkerbouwer en lid expertteam Geïntegreerde onkruidbeheersing) neemt u mee in het belang van geïntegreerde onkruidbeheersing in de praktijk;
Timo Sprangers (onderzoeker gewasbescherming Wageningen UR) geeft uitleg over een geïntegreerde aanpak en de samenhang van bouwstenen om onkruiden te beheersen;
Luuk Heling (teeltadviseur HLB) geeft een toelichting over de haalbaarheid en betaalbaarheid van geïntegreerde onkruidbeheersing op basis van praktijkproeven in de akkerbouw.
 

Webinar #3: Rol van biocontrol en biostimulanten binnen weerbare teeltsystemen
Dit webinar vindt woensdag 22 maart plaats van 19.30 tot 20.30 uur, met deze experts:

Rik Peters (onderzoeker bodemgebonden ziekten Wageningen UR) deelt zijn visie over de plaats van biostimulanten en biocontrol in een geïntegreerde gewasbeschermingsaanpak.
Jolanda Wijsmuller (specialist bio-middelen Bayer en lid expertteam Biostimulanten & Biocontrol) geeft duidelijkheid over de inhoud van de actuele regelgeving over de inzet van biostimulanten en biocontrol in Nederland.
Helma Verberkt (directeur belangenvereniging Artemis) deelt haar praktijkervaringen over de mogelijkheden en haalbaarheid rond de inzet van biostimulanten en biocontrol in de glastuinbouw en vollegrondsteelt.

De Kwekerijenloop is een hardloop- en wandeltocht ineen, waar zij de route delen die hen voert langs plaatsen en locaties die normaal gesproken voor hen gesloten blijven. Denk daarbij aan loodsen van boomkwekers, containervelden, kassen en percelen waar hun planten gekweekt worden, en dit jaar ook het Business Centre Treeport.Dat centrum gaat het kloppend hart vormen voor de boomteelt van de toekomst.

Op zondag 29 januari 2023 opent zij van 9.00 uur tot 11.00 uur haar deuren voor de start van de deelnemers.
De routebeschrijving naar de startlocatie is te vinden via deze link.


De organisatie, gevormd door Van Goghloop Zundert, West-Brabantse Triathlonvereniging en Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert e.o., zal hen daar hartelijk ontvangen en op weg sturen over de uitgepijlde routes van 5,5 of 12 km. De routes allebei doen is uiteraard ook mogelijk. Meer informatie is te krijgen via www.vangoghloopzundert.nl of www.wbtv.nl.

Inschrijven kan via deze link. Ter plaatse inschrijven is ook mogelijk.

                
Foto's 2019 Bronnen: Charles van Campenhout en Zundert Breed
Afgelopen jaren heeft ook Treeport zich ingespannen om van de Pilot Vitaal Buitengebied een succes te maken. Het is niet altijd een eenvoudig traject geweest, maar afgelopen zomer heeft het geleid tot de werkwijze Zundert Floreert. Daarin werken de drie overheden (provincie/waterschap/gemeente) samen om goede initatieven te begeleiden naar succes als regelgeving dat in eerste aanleg moeilijk maakt.

Die inspanning is niet onopgemerkt gebleven. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken geeft een prijs uit (in de vorm van de Aandeslag-Trofee) voor alle plannen van overheden en samenwerkingsverbanden met een duidelijk probleemoplossend karakter. Na de nominatie waren we uitgenodigd om op dinsdag 10 januari aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking. Daar viel ons de eer te beurt om als prijswinnaar de trofee in ontvangst te mogen nemen! Minister De Jonge was daarbij aanwezig en deed de overhandiging.

Bij het fotomoment werd door ons aan hem het boek 'Hoe houden we het leefbaar?' overhandigd. In dat boek staan ook een aantal Treeportleden vermeld, met de inspanning die zij dagelijks plegen om onze Treeportregio een goede boomteeltregio te behouden. In het boek zat ook een brief aan de minister met daarin de uitnodiging om zelf een bezoek te brengen aan onze regio. Wordt wellicht vervolgd.

Op de voorgrond: Marien Provoost en Janneke van Bladel met de Aandeslag-Trofee 2022.
Van links naar rechts: Floor Naus, David Bömer, René Rijken, René Renne, Susan van Ostaayen, minister Hugo de Jonge.
Nogmaals een nieuw lid bij Treeport:
Coniplant B.V. uit Ysselsteyn, welkom bij onze club!

We stellen hen graag aan u voor.
 

A++ kwaliteit sortiment
Onze kwaliteit begint de bij de bodem. Wij geven onze planten extra veel ruimte, zodat ze optimaal gebruik maken van licht en lucht. Hierdoor hebben onze planten sterke wortels en kunnen ze tegen een stootje. Ons assortiment is uniek en toegankelijk tegelijk, want we leveren zowel gangbare als zwaardere maten planten. Hierdoor kunnen we alle markten bedienen met onze producten.

Klanten en medewerkers centraal
Bij Coniplant staat langdurige relaties met klanten én medewerkers centraal. We vormen een team dat samenwerkt om kwaliteitsproducten te creëren. Onze innovatieve manier van samenwerken en kweken is de basis voor topkwaliteit en een divers assortiment. Door oprecht naar de wensen van onze klanten en medewerkers te luisteren, zijn we in staat om aan hun verwachtingen te voldoen. We zien communicatie als essentieel om een goede relatie te creëren.

Gezonde en natuurlijke planten
Om de weerstand en de natuurlijke groei van onze planten te behouden, vermijden wij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en overmatige bemesting. In plaats daarvan focussen wij ons op hun duurzame groei en natuurlijke voeding. Dit is om te voorkomen dat de planten kunstmatig worden overvoerd om snel in hoogte of kleur te groeien. Door deze aanpak te volgen, kunnen onze haagplanten gezond en sterk blijven.

Opnieuw heeft een nieuw zich bij ons aangemeld:

Holland Hedgeplants B.V. uit Rijsbergen , welkom bij onze club!

We stellen hen graag aan u voor.
 

Holland Hedgeplants is een handelsbedrijf met eigen kwekerij dat gespecialiseerd is in het leveren van haagplanten, kluitplanten pot gekweekt en blote wortel, zowel bladverliezend als bladhoudend.

Doordat we met een aantal betrouwbare kwekerijen uit de diverse regio’s samenwerken kunnen we altijd een zeer breed sortiment aanbieden.

Kwaliteit, service en snelle levering zijn de kern woorden van ons bedrijf.

Wij hebben een kleine platte organisatie zodat we altijd de juiste kwaliteit kunnen leveren voor de beste prijs.
Een nieuw lid heeft zich aangemeld:

Klep-Agro B.V. uit Etten-Leur, van harte welkom bij onze club!

We stellen ze graag aan u voor.
 

Handelsonderneming C.J. Klep B.V.
Toeleverancier van land- en tuinbouwproducten en diensten

We zijn werkzaam in de sectoren: Agro, Safety, Techniek en Bedrijfskleding en kunnen u zodoende een breed assortiment producten in de land- en tuinbouw en aanverwanten aanbieden. Dagelijks beleveren we onze klanten en particulieren met onze eigen leveringsservice.

Kennis is essentieel voor innovatie. Om een antwoord te kunnen blijven geven op ontwikkelingen in de markt, werken we dagelijks aan onze proeven in onze Klimaatcel en onze demo- en praktijkvelden. Door de proefresultaten te vertalen naar de praktijk kunnen we onze klanten blijven voorzien in informatiebehoefte naar alternatieven en mogelijkheden voor hun bedrijfsvoering.

Ons team staat dagelijks voor u klaar.
In 2022 zijn in vier teeltregio’s innovatiekringen gestart: groepjes kwekers die met begeleiding van adviseurs werken aan oplossingen voor praktische vraagstukken. Een tussenstand van zaken.

De innovatiekringen zijn afgelopen jaar opgezet vanuit de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, met ondersteuning van LTO, regionale vakorganisaties en het Ministerie van LNV. 
Groepjes kwekers zijn in deze vier teeltregio’s begonnen: Boskoop (samen met Greenport Boskoop), Zundert (samen met Treeport Zundert), Horst a/d Maas (samen met Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas) en Opheusden (samen met Tree Centre Opheusden).

De innovatiekringen lopen tot en met 2024 en zijn onderdeel van het landelijke LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’. Hiermee helpt LTO ondernemers in alle sectoren op weg richting gezondere teelten. In 2030 is het namelijk de bedoeling dat elk teeltsysteem weerbaar en nagenoeg emissieloos is. Kortom: het gebruik van chemische gewasbescherming moet verder omlaag om te kunnen voldoen aan EU-regels.
Het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn voor ondernemers: dat is de inzet van LTO.

Lees hier een tussenstand van de innovatiekringen in onze sector, wat er zoal gebeurt rond weerbaar telen in andere sectoren, en welke overkoepelende onderwerpen worden aangepakt.


Tekst: Arno Engels
LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen
De CEMP Coöperatie blijft zich inzetten voor voldoende gewasbeschermingsmiddelen voor de sector bomen, vaste planten en zomerbloemen. Wat is afgelopen jaar bereikt, kijkend naar de grote knelpunten onkruid en taxuskever? Waarop zet de CEMP komend jaar in? Een interview met Peter van ’t Westeinde, Coördinator Effectief Middelen Pakket.

- Onkruidbestrijding is nog steeds een groot knelpunt. Wat heeft de CEMP bereikt met afbrandmiddelen?

„Quickdown/Mizuki is al wel toegelaten in de vaste planten, maar nog niet boomkwekerij-breed. In diverse teelten zit men wel op dat middel te wachten. Het komt er in 2023, dat houdt ook de toelatingshouder vol, maar dossiertechnisch duurt het lang. Basamid heeft in Duitsland al een vernieuwde toelating op zaaibedden, maar helaas nog steeds niet in Nederland. Devrinol kun je wel in de winter spuiten, dat werkt vier maanden en dan ga je schoon het voorjaar in voordat het zaad opkomt.”


- Brussel heeft de toelating van glyfosaat met 1 jaar verlengd tot december 2023. En daarna?

„Daarna hoop ik dat glyfosaat weer met 5 jaar wordt toegelaten, net zoals afgelopen termijn. De 1 jaar verlenging komt doordat de EU-beoordeling van de actieve stof nog niet is afgerond. Het dossier van glyfosaat ziet er goed uit; zwart-wit gezien is het toelaatbaar. Maar als de toelating weer een politieke discussie wordt? De 1 jaar verlenging is een besluit van de Europese Commissie zelf; Frankrijk en Duitsland onthielden zich van stemming.”

Lees het interview verder via deze link (download PDF).

Tekst: Arno Engels
(LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen)
Bij de jaarwisseling kunnen we weer een nieuw lid aan onze coöperatie toevoegen:

Liwardi Quality Hedging BV uit Nispen, van harte welkom bij de club!

We maken graag nader kennis met ze:
 

Wij zijn een jong, modern en eigentijds bedrijf. Onze teelten staan op ongeveer 45 hectare boomkwekerij. Met een goed gemotiveerd team en optimaal werkend machinepark staan wij voor een goede kwaliteit om onze klanten tevreden te stellen.

Het grootste deel van onze planten gaat weg via de export naar Engeland, Ierland, Duitsland, Belgie en Denemarken. 

Al onze planten zij uitermate geschikt voor:
  • Uitgangsmateriaal voor grote maten
  • Oppot voor zomerhandel
  • De kritische tuinaanlegger
Om U te overtuigen van de kwaliteit van ons product nodigen wij U graag uit voor een bezoek
aan onze kwekerij.