Coƶperatieve Vereniging Treeport Zundert U.A.

 aanbod uit de regio

Telefoon: 076-5995000  E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.                                                

U kunt ook direct contact opnemen met de werkgroepenledenraad en het bestuur.
 

Laatste Nieuws

Op de site van regio West-Brabant is vandaag een artikel gepubliceerd over 'Zundertse boomkwekers en de zoektocht naar duurzame potgrond'.

"Potgrond bestaat uit verschillende ingrediënten, waaronder exotische of uitputbare inhoudsstoffen. Duurzaam is dat niet: een toevoeging als kokosvezel moet geïmporteerd worden. Dat kan dus anders vinden Zundertse boomkwekers, verenigd in Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert. Met geld uit het Onderzoek & Ontwikkelfonds onderzoeken ze of ze een potgrondmengsel kunnen samenstellen mede op basis van inheemse planten, geteeld op West-Brabantse bodem".

Om het hele artikel te lezen, klik hieronder op het plaatje.
Op de website van vakblad De Boomkwekerij zagen we het volgende bericht van auteur Ketura Sikken. Meer informatie is ook te vinden op de site van de Raad voor de Boomkwekerij.
 

"Buxus als bijenplant zal u zeggen? Veel mensen hebben geen idee hoe belangrijk onze inheemse Buxus wel is voor ons insectenbestand." Aan het woord is Didier Hermans van Herplant BVBA, gevestigd in Beerse (B). Didier is lid van Treeport én de ledenraad. Naast zijn deskundigheid op het gebied van Buxus en Taxus, heeft hij zich ook verdiept in de wilde bijen. Deze kennis deelt hij graag met ons!

Op de website van Herplant staat onder meer te lezen:
 
"De laatste jaren worden zeer beladen termen zoals ‘biodiversiteit’ en ‘ecologische aanplantingen’ veelvuldig gebruikt. Bovendien wordt door vele groene organisaties de ­indruk gewekt dat enkel onze inheemse wilde vegetatie waardevol is en dat uitheemse planten of tuinplanten, naar het achterplan verdwijnen als het gaat om biodiversiteit. Nochtans vervullen ook alle tuinplanten een ­belangrijke rol in onze huidige ecosystemen. Heel wat insecten en zeker ook de bijen hebben alle planten nodig om te overleven."

Klik hier om het verslag Bijen in Buxus verslag nederlands 09 september 2022 te downloaden.
Ook vorige artikels over dit onderwerp zijn bijgevoegd.

We wensen u veel leesplezier!

P.S. Het plantseizoen komt eraan en met de regen van afgelopen weken is het de ideale tijd om te planten. Vergeet dus niet aan de toekomst van onze bijen te denken door nu te planten.

Klik op de afbeelding voor de link naar de site van Herplant.

Vier quarantaine organismen onder de loep

Met Covid-19 werden we met onze neus op de feiten gedrukt. De wereld is een dorp. Ziekten en plagen zijn binnen een mum van tijd wereldwijd verspreid. Daar waar Covid-19 de mens raakt, raken Q-organismen onze natuur, parken en boomkwekerijen. Waar speelt de boomkwekerijsector met vuur en wat kan de sector doen om schade te voorkomen?

Klik op de afbeelding hieronder voor het hele artikel van
het Kennis op Maat project 'bewustwording en preventie Q-organismen in de boomkwekerij'

Een nieuw lid is aangemeld bij Treeport Zundert.

Van der Avoird Trayplant B.V. uit Bavel, van harte welkom bij de club!

We stellen ze graag aan u voor:

Van der Avoird Trayplant B.V. is gespecialiseerd in het opkweken van aardbei- en framboos uitgangsmateriaal. 
Dit varieert bij aardbei van stek tot trayplant, bij frambozen van bewortelde stek tot longcane. Om dit te realiseren telen we op 6 locaties met een totale oppervlakte van ruim 65 ha.

Onderstaande uitnodiging is voor alle ondernemers.
Om in te schrijven (verplicht), klik op onderstaande foto:

Op woensdagavond 14 september houden we weer een Treeport Tuinavond. Vanwege de aansluiting bij de Innovatiedag bij ESRI Potcultuur-Rijsbergen (georganiseerd door Compas Agro & CLTV) en de onderwerpen die op het programma staan zijn ook leden van Fruitport en ZLTO afdeling Zundert-Rijsbergen uitgenodigd. We hopen dan ook op een grote opkomst!

Vanwege de organisatie willen we vragen tevoren op te geven. Dat is mogelijk door een e-mail te sturen aan info@treeport.eu of te bellen naar 076-5995000.

Opgeven voor de Innovatiedag is mogelijk via de link in de afbeelding onder het programma van de Treeport Tuinavond.

Programma
16:30 uur ontvangst met frietwagen, voor iedere deelnemer gratis friet en snacks naar keuze.
Tijdens het eten is er volop gelegenheid om onderling bij te praten over allerhande zaken. Tevens staat een Topdresser opgesteld. Deze mestdoseerder wordt gebruikt bij het oppotten. Michel Jongenelen van Agrarische Handelsonderneming Jongenelen.

18:00 uur Aanvang rondleiding bij ESRI Potcultuur-Rijsbergen
Tijdens de rondleiding wordt ook stilgestaan bij actualiteiten rondom de huidige droogte en andere watergerelateerde zaken. René Rijken van waterschap Brabantse Delta praat ons bij.

Aansluitend zijn er nog drie belangrijke onderwerpen die besproken gaan worden.
Het eerste betreft het onderdeel QuiZ, waarbij de Q staat voor Quarantaine-organismen. Bjorn Kohlmann zal namens de werkgroep Pest Controlled Area bezig dit onderwerp in duidelijke taal aan ons uitleggen. Het is namelijk van groot belang dat we gezamenlijk actief blijven tegen organismen die onze sector acuut kunnen bedreigen.

Een voorbeeld van wat Bjorn gaat doen is deze vraag:

Van welke kever is dit D-vormige uitvlieggat?

Het antwoord volgt op 14 september.


Vanuit de Innovatiekring die actief is in Zundert, zal door René van Gastel (Groeibalans Teelt&Onderzoek) een update worden gegeven over het project Vezelvolle potgrond lokaal geteeld.

Het laatste onderwerp dat op de agenda staat, is het project Zicht op Water. Klaas-Jan Douben van waterschap Brabantse Delta geeft uitleg over het belang van dit project waaraan inmiddels een groot aantal leden van Treeport, ZLTO en Fruitport deelnemen. Zeker voor de toekomstige beschikbaarheid van grond- en oppervlaktewater zijn projecten als deze onmisbaar. Het is dan ook van groot belang dat zoveel als mogelijk ondernemers hiervan op de hoogte zijn.

Innovatiedag Compas Agro.
Gedurende de dag zijn er twee sessies van de bijeenkomst die meetelt voor de studiepunten van de spuitlicentie. Meer informatie door op de afbeelding te klikken.
Vakbeurs GrootGroenPlus 5,6 en 7 Oktober 2022:

Klik op onderstaande afbeelding om het hele artikel te lezen over het thema van dit jaar "Gegrond" 

De Zundertse innovatiekring is afgelopen week bijeengekomen om praktijkproeven met lokaal geteelde veenalternatieven tussentijds te bekijken
- een bijdrage van Arno Engels

De praktijkproeven zijn afgelopen voorjaar gestart binnen Treeport Zundert, op verschillende bedrijven die Lauris nobilis, Acer palmatum, Hydrangea en vaste planten in pot kweken. De potgrondmengsels zijn samengesteld met de kwekers en zijn volledig veenvrij. Het veen is deels vervangen door Miscanthus giganteus (olifantsgras), Tagetes (afrikaantjes), lisdodde, compost en champost. De eerste drie, vezelrijke producten, zijn vooral bedoeld voor de luchtigheid van de potgrond; ze houden vocht minder vast. Voor het vochthoudend vermogen is daarom RHP-compost toegevoegd.

In het begin van het groeiseizoen hadden de proefplanten over het algemeen geleden van een hoge EC in de pot, in combinatie met een hoge pH. Hierdoor was er een groeiachterstand ten opzichte van planten in de standaard gebruikte potgrond. Daarna heeft de groei zich in positieve zin hersteld, aldus René van Gastel die de proeven vanuit GroeiBalans begeleidt. „We gaan nu kijken hoe we een hoge pH kunnen voorkomen, en of we de compost voor een deel kunnen vervangen door kokos of door veen.”
De afgelopen maanden zijn fysische, chemische en biologische monsters genomen van de potgrond. De bio-monsters geven weer in hoeverre bodemschimmels, bacteriën en andere organismen zich verhouden in de pot. „We zagen nu al schimmels in de potgrond”, vertelt Van Gastel. „Dan kan je denken dat dat niet goed is, maar je moet eerst kijken wat het precies is.” Daarnaast zijn bladmonsters genomen. „Die moeten we nog beoordelen.”
Verder ging op een bedrijf de doorgemengde Tagetes in de pot kiemen. De oorzaak hiervan wordt nog onderzocht. „Hoe rijp waren de afrikaantjes op het moment van oogsten? Dat was voor ons een leermoment.”
 

 
Foto: Treeport Zundert
Deelnemende kwekers bespraken de praktijkproeven met lokaal geteelde veenalternatieven.
Zo eens in de zoveel tijd ontvangen ook onze leden een spookfactuur. Gelukkig worden we daar snel van op de hoogte gebracht zodat we elkaar hiervoor kunnen waarschuwen.

Vandaag ontvingen we de melding over een spookfactuur vanuit HSI Domein & Hosting Service NL.

Je hebt er niks besteld, en HSI staat niet in het handelsregister. Lang verhaal kort: lekker negeren die facturen van die club!

Hieronder de afbeelding van de nepfactuur.